Vanliga frågor

Här får du svar på de allra vanligaste frågorna om Reclaim Pride.

Vad är Reclaim Pride Gbg?

Reclaim Pride startade som ett alternativ till Europride 2018 men är långt mer än en festival. Göteborg har haft en lång och stark historia av skapande av queera space utan kommersiella intressen. Reclaim Pride vilar på axlarna från många tidigare antikapitalistiska festivaler och events, både innan och efter west pride fanns. Vi vill se en priderörelse där inte företag, myndigheter, ordningsmakt eller partier får sätta agendan för vilka frågor vi skall driva. En queer stark rörelse av hbtqia-personer, för hbqtia-personer!

Vad är syftet med Reclaim Pride?

Reclaims ledord:

  • Reclaim Pride är ett fristående nätverk för och av hbtqia+ personer.
  • Reclaim Pride är en gräsrotsrörelse och tillämpar platt organisering och decentralisering av makt.
  • Reclaim Pride är antikapitalistiskt och har alltså inget vinstintresse samt är kritiskt till kommersialiseringen av pride-rörelsen.
  • Reclaim Pride ser att olika typer av maktstrukturer och förtryck hänger samman och strävar efter att motverka detta.

Hur startades Reclaim Pride?

Oh Lorde, en queer grupp i Göteborg, hade under vårvintern 2018 öppna möten som syftade till att utgöra en plattform för queer radikal organisering. Där träffades Alice och Stephanie och bestämde sig i april för att börja arrangera och administrera en alternativ pride-festival. Arbetsnamnet blev Reclaim Pride som sedan blev kvar. Det som startade med två personer växte snabbt till en rörelse där många autonoma  grupper tillsammans formar safe spaces för queer organisering i Göteborg.

Vad är skillnaden på Europride och Reclaim Pride ?

Det som skiljer Reclaim Pride från West pride och Sthlm Pride är att vi är antikapitalistiska, tror på decentralisering av makt och ser att strukturella förtryck hänger samman. Till skillnad från Europride tillämpar vi platt organisering, transparens, decentralisering av makt och autonoma ansvarsgrupper. Vi har ingen ledare som har veto eller sista ordet utan vi är ett nätverk som utgörs av de människor som för tillfället organiserar sig och gör Reclaim Pride, vilket är fritt fram att delta i. Att vi är antikapitalistiska innebär att Reclaim Pride är fritt från företag, myndigheter och partier eftersom vi anser att deras deltagande i pride-festivaler handlar om att exponera sitt varumärke snarare än att på riktigt kämpa för hbtqia+-personers rättigheter. Antikapitalismen handlar också om att vi inte har något vinstintresse, att alla jobbar helt ideellt och att allting kommer vara gratis eller väldigt billigt.

Varför behövs Reclaim Pride?

Bland annat för att polisens närvaro i kommersiella pride-festivaler skrämmer iväg exempelvis papperslösa hbtq-flyktingar på grund av risken för id-kontroller, eller transpersoner då poliser under yrkesutövning är förövare i en förödande stor procent av våldet mot transpersoner. Den rasifiering som ordningsmakten står för gör också att många pridefestivaler runt om i världen säger nej till poliser och ordningsvakters närvaro på pride. De ekonomiska intressen som styr många reklamprides fungerar uteslutande då många queers har en svår ekonomisk situation. När företag, myndigheter, partier och polis tillåts sätta agendan för vem som är välkommen på pride prioriteras queera frågor bort. Istället för att protestera mot reklamprides och därmed låta dem bli subjektet, skapar vi vårt eget pride och uppnår alltså målet i samma stund som vi genomför det. Vi skapar en pride av och för queers.

 

 

Praktiska frågor & svar

Var, när och hur?

Var: Kulturhuset Fängelset i Göteborg
När: Aktiviteter mellan 15 och 18 augusti, 2018
Vem: Alla hbtqai+, queers och allierade i alla åldrar

Evenemanget är helt alkohol- och drogfritt

Inte hittat det du sökte?

Här finner du mer information om tillgänglighetprogrammet eller om hur du kan engagera dig i Reclaim Pride!