Om Reclaim Pride

År 2018 arrangerades Reclaim Pride för första gången i Göteborg, som ett alternativ till EuroPride. Reclaim Pride gick av stapeln 16-17 augusti på Kulturhuset Fängelset, och var fyllt av politik, panelsamtal, musik, poesi, konst, freeshop, folkkök, workshops, kamp och solidaritet. I år arrangeras Reclaim Pride i augusti på Världskulturmuseet.
Ledord:

  • Reclaim Pride är ett fristående nätverk för och av hbtqia+personer.
  • Reclaim Pride är en gräsrotsrörelse och tillämpar platt organisering och decentralisering av makt.
  • Reclaim Pride är antikapitalistiskt och har alltså inget vinstintresse samt är kritiskt till kommersialiseringen av pride-rörelsen.
  • Reclaim Pride ser att olika typer av maktstrukturer och förtryck hänger samman och strävar efter att motverka detta.

Reclaim Pride vänder sig till de queers som är kritiska till kommersialiseringen av pridefestivaler, till de som får hjärtat i halsgropen av polisens närvaro i Regnbågsparken och till de som inte känner sig välkomna på West Pride eller Stockholm pride när en majoritet av utställarna inte är hbtq-organisationer.

Vi ser att utvecklingen mot allt mer kommersiella pridefestivaler gör att hbtqiapersoners frågor prioriteras bort för att locka sponsorer. Reclaim Pride är antikapitalistiskt, alltså välkomnar vi bara de som på riktigt bryr sig om hbtqia+ personers rättigheter utan att en myndighets-, parti-, eller företagslogga behöver synas.

Vi vänder oss också mot att polisen och politiska partier – som gång på gång röstar emot hbtq-personers intressen eller gör sig starkt synliga i brottsstatistiken mot hbtq-personer och rasifierade – oreflekterat bjuds in till prides och prideparader.

Reclaim Pride finns för att det behövs. Reclaim Pride skiljer sig från West Pride, Stockholm pride och andra reklamprides genom att tillämpa platt organisering och en intersektionell analys med målet att ha en platt struktur utan hierarkier och pinkwash, en festival av queers för queers.

Reclaim Pride minns var priderörelsen har sina rötter – i upplopp mot polisens våld mot hbtqia-personer, ledda av ickevita transpersoner. Pride-rörelsen började som en kamp. Pride är fortfarande en kamp. Det är dags att reclaima den!


Program och akter

Årets program skapas just nu av queers för queers. Vill du arra? Maila reclaimpridescen@gmail.com. Vill du spana in förra årets program och låta dig inspireras? Spana in det här:

som PDF eller se alla akter direkt på sidan

Reclaim Pride i media

Artikel om JO-anmälan i Kultwatch 

Artikel ETC om JO-anmälan mot Göteborgs stad

Vår debattartikel i Feministiskt Perspektiv

Vår debattartikel i Syre

Replik i GP debatt om pride

Pressmeddelande 17 augusti 2018: Göteborg stad censurerar samtal på Pridefestival

QUEER SOLIDARITY SMASHES BORDERS

RECLAIM PRIDE - FOR QUEERS BY QUEERS
YOUR ALTERNATIVE PRIDE FESTIVAL IN GBGAY

LADDA NER AFFISCHER ATT SPRIDA

Hjälp oss sprida ordet till andra queers som vill hänga med oss genom att dela events och poster på facebook och instagram, skriva ut och affischera eller sprida affischen på sociala medier. Här nedan finns loggan och förra årets affisch! Uppdateras inom kort med årets affisch!